Existujú sú tri základné typy hybridov:

  • Plug – In Hybrid
  • Hybrid
  • Mild – Hybrid

PLUG-IN HYBRID (PHEV)

Plug-in hybridné elektrické auto je typ hybridu, ktorý kombinuje tradičný spaľovací motor s elektromotorom a batériou. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že vozidlo môžete pripojiť na nabíjačku, čo vám umožní jazdiť na určitú vzdialenosť v elektrickom režime – zväčša od 30 do 80 km. Jednou z výhod Plug-in hybridov je, že jazdou na elektrický pohon môžete znížiť spotrebu paliva. Nemusíte sa báť, takýto typ hybridu vie jazdiť aj s vybitou batériou, ktorú následne nabijete z elektrickej siete alebo čiastočne rekuperáciou.

Hybrid

Na druhej strane, tradičný hybrid neposkytuje možnosť pripojenia na nabíjačku. Namiesto toho využíva kombináciu tradičného motora a elektromotora. Batéria sa nabíja prostredníctvom rekuperačného brzdenia a spaľovacieho motora.

Tento typ hybridu môže v porovnaní s tradičnými vozidlami s benzínovým pohonom stále poskytovať lepšiu účinnosť motora nižšie emisie. Zážitok z jazdy s hybridom sa viac podobá tradičnému vozidlu než tomu elektrickému. Autá s pohonom HEV nenabijete z elektrickej siete a v praxi v režime EV prejdete výrazne menšiu vzdialenosť, než u vozidiel s Plug-In hybridným riešením pohonu.

Mild – Hybrid

Nakoniec tu máme tzv. umiernený hybrid. Mild-hybridy sa podobajú tradičným hybridom v tom, že sa nenabíjajú. Hlavný rozdiel je v tom, že elektromotor je menší a poskytuje menší výkon, iba akúsi asistenciu pri rozjazde či štarte motora. Okrem štartéra – generátora, obsahuje Mild-Hybrid aj 48V elektrickú sieť. S Mild-Hybridom neviete jazdiť na čisto elektrický pohon. Tak si to teda zhrňme. Plug-in hybridy, tradičné hybridy a mild-hybridy ponúkajú rôzne výhody, ale aj kompromisy. Preto je pri rozhodovaní a kúpe nového auta s týmito pohonmi dôležité zvážiť vaše potreby a návyky.